Az Antibiotikumokról való Tájékoztatás Európai Napja (ATEN) 2018. november 18. - Sajtótájékoztató (projekt)

Az antimikrobákkal szembeni ellenállóság (AME) továbbra is fenyegeti a baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta fertőzések elleni kezelések hatékonyságát. A jelenség súlyosságának ábrázolására, 2016-ban, 490 000 személynél jelentkeztek, globális szinten, a szokványos gyógyszerezéssel szembeni többszörös ellenállóságot mutató tüdőbajok (TB), az AME pedig kezdi megnehezíteni a HIV és malária leküzdését. Az ellenálló mikrobákkal fertőzött betegek orvosi ellátási költségei jelentősen nagyobbak a betegség hosszabb időtartama, a kiegészítő vizsgálatok és drágább gyógyszerekhez való folyamodás szüksége miatt. Sajátos esetben, az antibiotikumokkal szembeni ellenállóság (ABE) a baktériumokat és bizonyos gombafajokat érint, az AME fő összetételét képezve. Az ATEN értelmében az AME szinte mindig az ABE-hez bezet.

Az antimikrobával szembeni ellenállóság leküzdését szolgáló antibiotikumok használatában való elővigyázatosság növelése - „ez a halk szökőár” (Cox D., 2015), ami a világ közegészségét fenyegeti – az Antibiotikumokról való Tájékoztatás Európai Napjának (ATEN) célja minden év november 18. napján.

Az ATEN 2018 kampány témája „Az antimikrobákkal szembeni ellenállóság (AME) helyzete Romániában és Európában 2018-ban” újra az érdekeltek elé tárja az antibiotikumok (AB) fogyasztásának és az antimikrobákkal szembeni ellenállóság friss fejlődését, a nagyközönséget célozva meg a következő jelmondattal: „Használja elővigyázatosan az antibiotikumokat Ön és a közösség egészségnek védelme érdekében!

Az EU-ban, a 2013-16 közötti időszakban, az antimikrobás csoportok nagy részénél a     Klebsiella pneumoniae baktériummal szembeni ellenállóság növekedésének lelassulása, viszont a 3. generációs cefalosporinra és aminoglikozidokra való ellenállás növekedése is mutatkozott, valamint az Escherichia coli kombinált ellenállása is a fluorkinolonokra, 3. generációs cefalosporinra és aminoglikozidokra. Általában, a Staphylococcus aureus (MRSA) meticilinnel szembeni ellenállásának csökkentése 2016-ban is folytatódott, sok ország viszont a magas szinteken maradt a kombinált antimikrobákra való ellenállóság tekintetében. A karbapenémekre való ellenállás és a kombinált ellenállás több antimikrobás csoportra elterjedt maradt az Acinetobacter esetében.

A közönség tájékoztatása tekintetében, a 2016. áprilisi Eurobarométer szerint, az európai válaszadók kb. 1/3-a (2013-hoz hasonlóan) használt az utolsó 12 hónapban antibiotikumot szájon át, melynek többsége nő és kevésbé tanult személy. Ezek nagy része kijelentette, hogy vény által jutottak antibiotikumokhoz. Kb. 1/3-a kijelentette, hogy tájékozott az antibiotikumok túlzott használatát illetően (kicsit alacsonyabb hányad, mint 2013-ban).

Romániában, a 2013-16 közötti időszakban, a  Klebsiella p. 3. generációs cefalosporinra &  fluorkinolonokra  & aminoglikozidokra, valamint a karbapenémekre való összetett ellenállása rosszabbodott; közepes európai szint tartható az Escherichia c. 3. generációs cefalosporinra való ellenállása tekintetében, viszont rosszabbodik az aminoglikozidokra, 3. generációs cefalosporinokra vonatkozóan; a legrosszabb európai csoportba tartozunk úgy az MRSA, mint az Acinetobacter fluorkinolonokra, aminoglikozidokra és karbapenémekre való összetett ellenállását illetően; végül az Enterococcus f. csökken a vancomycinre való ellenállóság tekintetében.

Világszinten, az antibiotikumokkal szemben ellenállóság helyzete – amely már az európai szinten a legrosszabbak közé tartozik. – továbbra is romlik.

2011-2016 között, az AB fogyasztás összessége Romániában magas szinten marad európai tekintetben, főleg a J01 (beleértve a penicillineket) alcsoport miatt: +1/3 az EU átlagnál, bizonyos csökkenéssel 2016-ban a 2015. évhez képest.

A 2016-ban megállapított területi különbségek az E.coli fluorkinolonokra, illetve 3. generációs cefalosporinra való ellenállása tekintetében azt mutatja, hogy Bukarest kedvezőtlen helyzetben van Erdélyhez és Bánsághoz (E+B) vagy Moldovához képest. A K. pneumoniae tekintetében a 2016. statisztikák azt mutatták, hogy E+B-ben és Bukarestben az ellenállóság a 3. generációs cefalosporinra, a fluorkinolonokra és karbapenémekre volt a legmagasabb, a MDR tekintetében a súlyosság sorrendje E+B, Moldova és Bukarest volt. Az S. aureus tekintetésben, úgy az MRSA, mint a ritampicinre való ellenállás E+B-ban meghaladta Bukarestet és Moldovát, mindenhol nagyobb MRSA értékekkel.

Az utolsó közvélemény-kutatás (2016) az antibiotikumok fogyasztásának csökkenését sugallta, viszont – egy kis javulás ellenére – egy kedvezőtlen európai pozíció megtartását is az AB kizárólag orvosi vény alapján történő beszerzése tekintetében.

A fent leírt helyzet mutatja, hogy az antibiotikumok (csak vény alapján) ésszerű fogyasztásának közvéleménybe való meggyökereztetése érdekében tett erőfeszítéseket miért kell megerősíteni – közepes távú fontos tényezőként (az első előrelépések kezdenek megjelenni) az AME országunkban levő kedvezőtlen helyzet javítása érdekében.

poszter