A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. február 28-án a Ritka Betegségek Nemzetközi Napján megszervezi a „Ritka betegségek – mutass törődést” szlogennel rendelkező kampányt.

A Kovászna  Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. február 28-án a Ritka Betegségek Nemzetközi Napján megszervezi a „Ritka betegségek – mutass törődést” szlogennel rendelkező kampányt.

Az idei év Ritka Betegségek Nemzetközi Napja kampányának témája – „A társadalmi és egészségügyi szolgáltatások integrációja és koordinációja”.

A Ritka Betegségek Nemzetközi Napjának XII. kiadása az orvosi, társadalmi és támogatási szolgáltatások koordinációjában levő hiányosságok áthidalására összpontosít annak érdekében, hogy megbirkózzon azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a ritka betegségben szenvedő személyek és ezek családjai naponta megküzdenek az egész világon.

A 2019-es Ritka Betegségek Nemzetközi Napja lehetőséget kínál arra, hogy a politikai döntéshozó tényezőket, orvosi személyzetet és ellátási szolgáltatásokat célzó globális megmozdulás része legyen annak érdekében, hogy jobban összehangolja a ritka betegségben szenvedő személyek ellátásával kapcsolatos összes szemléletet.

2019. február 28. napján, a ritka betegségben szenvedő személyek, ezek családjai, a betegek szervezetei, politikusok, az egészségügyi rendszer szakemberei, kutatók a szolidaritás szellemében találkoznak a közvélemény ritka betegséggel kapcsolatos érzékenységének fokozása érdekében.

A 2019-es év a 12. év, amikor a ritka betegségek nemzetközi közössége megünnepli a Ritka Betegségek Napját.

A kampány célja a tájékoztatás és tudatosítás:

  • az egészségügyi szakemberek részére a ritka betegségek problematikájáról és a ritka betegségekkel élő betegek menedzsmentjének módszereiről
  • a ritka betegséggel élő személyek és családjaik részére a diagnosztikai, kezelési és más sajátos egészségügyi programok lehetőségeiről.

Megyei szinten ritka betegségekről szóló tájékoztatási és tudatosítási események kerülnek megszervezésre. A Kovászna  Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egy kerekasztal beszélgetést szervez az intézmény székhelyén, meghívottjai egy ritka betegségben, Treacher Collins szindrómában diagnosztizált  kislány és az édesanyja. Azt követően pedig 2019. március 4-től kezdetét veszi a Kovászna  Megyei Közegészségügyi Igazgatóság,  „Fogadd el, fogadj el” integrációs, ismeretbővítő, egészségnevelő  projektje abban második osztályban, ahol a fent említett kislány tanul.

Kapcsolattartó személy: Lazăr Klaudia,- telefon: 0741009824, honlap: www.dspcovasna.ro