Események

magyar

Influenza - Egy súlyos betegség

Influenza - Egy súlyos betegség. Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az emberek többsége számára az influenza csak egy enyhe vagy kellemetlen tapasztalat, egyesek számára pedig komplikációkhoz vagy elhalálozáshoz vezethet, főleg a kockázati csoportokban szereplő személyek számára. Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

A Méhnyakrák Megelőzés Európai Hete 2019. január 21. -27.

A méhnyakrák megelőzésére irányuló európai hét (SEPCCU), amelyet 2007-ben indítottak, növeli a nők tudatosságát a méhnyakrák okairól, és felhívja a figyelmet a megelőzés lehetőségeire. A kampány „A méhnyakrák megállítása!” szlogen alatt fut, és folytatja a kockázatok csökkentésére és a méhnyakrák  megelőzésére irányuló folyamatos híradást. A WHO 2018. májusában a méhnyakrák megszüntetésére irányuló fellépését követően elfogadta a Méhnyakrák megelőzést  közegészségügyi problémaként. A Méhnyakrák Megelőzés Európai Hete 2019 felhívja a lakosság figyelmét a szűrő program fontosságára  és  a HPV oltás hatékonyságára a  méhnyak rák megbetegedések elkerüléséért.

 

Egészségügyi alapellátás Kovászna megyében – Lehetőségek fiatal orvosok számára

Kovászna megyében az  egészségügyi alapellátást 98 háziorvos biztosítja, ebből 55 városon és 43 falun. Egy háziorvos listájára átlagban 1500-2000 személy iratkozott fel, ez vidékenként változó. A megye területén a háziorvosi rendelők egyenletesen oszlanak meg. A következő községekben nincs háziorvosi rendelő: Dálnok (Dalnic), Maksa (Moacșa), Málnás (Malnaş), Mikóújfalu (Micfalău), Kézdiszentkereszt (Poian) és Nagypatak (Valea Mare) (Nagypatakon csak munkapont van). A következő években egész falvak maradhatnak alapellátás nélkül, ennek oka a háziorvosok magas átlagéletkora és a nyugdíjba vonuló orvosok nincs, kinek átadják a pacientúrát.

Az Antibiotikumokról való Tájékoztatás Európai Napja (ATEN) 2018. november 18. - Sajtótájékoztató (projekt)

Az antimikrobákkal szembeni ellenállóság (AME) továbbra is fenyegeti a baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta fertőzések elleni kezelések hatékonyságát. Az antimikrobával szembeni ellenállóság leküzdését szolgáló antibiotikumok használatában való elővigyázatosság növelése - „ez a halk szökőár” (Cox D., 2015), ami a világ közegészségét fenyegeti – az Antibiotikumokról való Tájékoztatás Európai Napjának (ATEN) célja minden év november 18. napján. Az ATEN 2018 kampány témája „Az antimikrobákkal szembeni ellenállóság (AME) helyzete Romániában és Európában 2018-ban” újra az érdekeltek elé tárja az antibiotikumok (AB) fogyasztásának és az antimikrobákkal szembeni ellenállóság friss fejlődését, a nagyközönséget célozva meg a következő jelmondattal: Használja elővigyázatosan az antibiotikumokat Ön és a közösség egészségnek védelme érdekében!

Folytatódik immár VIII. alkalommal a „Fogadd el, fogadj el” integrációs, ismeretbővítő projekt 2018. október - december között

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a sepsiszentgyörgyi Philadelphia Pro Familia Support Egyesülettel együttműködve és az Írisz Házzal partnerségben ismételten megszervezi a „Fogadd el, fogadj el” projektet. A Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei a helyi civil szervezetekkel együttműködve immár VIII. alkalommal – 2018. október - december  között – szervezik meg az integrációs, ismeretbővítő projektet, amelynek idén a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola VI.B. osztálya és szintén a  sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola V.B. osztálya ad otthont.

Oldalak

Subscribe to RSS - Események