Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 22 – 28 ianuarie 2017

Cancerul de col uterin afectează cele mai multe femei la nivel mondial, după cancerul de sân. În fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor, din această cauză. Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screeningul nu este eficient.

În Europa, aproximativ 60.000 de femei se îmbolnăvesc, în fiecare an şi 30.000 de femei mor din această cauză. Unul dintre motivele acestei situaţii este acela că femeile nu au fost informate în privinţa a ceea ce trebuie să facă pentru a preveni cancerul de col uterin. În consecinţă, aceste femei nu beneficiază de avantajele programelor de prevenire, acolo unde acestea sunt disponibile şi nici nu militează pentru introducerea unor programe de prevenire, acolo unde acestea nu există. Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin organizarea de programe care să asigure screening pentru cancerul de col uterin pentru femeile adulte şi vaccinare împotriva virusului Papilloma uman (Human Papilloma Virus – HPV) a adolescentelor.

Nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul să fie atât de convingător!

Cancerul de col uterin necesită mulţi ani pentru a se dezvolta şi trece printr-o serie de stadii precanceroase înainte de a deveni cancer invaziv. Programele eficiente de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Screeningul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, şi dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Screening pentru cancerul de col uterin

Există două teste care pot fi utilizate pentru depistarea precoce:

1. Testul Papanicolau (testul Babeş-Papanicolau) identifică celulele precanceroase care se pot transforma în cancer de col uterin.

- Dacă testul este normal, femeile vor fi invitate să revină pentru screening după 3-5 ani. Screening-ul regulat, la fiecare 3-5 ani, reprezintă cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin.

- Dacă sunt detectate celule precanceroase, se vor recomanda investigaţii suplimentare (alt test Papanicolau, testul pentru HPV sau o colposcopie), pentru a se stabili dacă este necesar tratamentul.

2. Testul HPV are scopul de a depista tipurile de HPV cu risc sporit care pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.

- Dacă virusurile HPV cu risc crescut nu sunt depistate, riscul de a dezvolta cancerul de col uterin este redus şi femeia va reveni pentru un nou screening peste 3-5 ani. Efectuarea screening-ului cu regularitate, o data la 3-5 ani, asigură cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin.

- Dacă sunt detectate tipuri de HPV cu risc crescut, atunci sunt recomandate teste ulterioare (testul Papanicolau sau o colposcopie) pentru a vedea dacă este necesar tratamentul.

- Testul HPV nu este recomandat femeilor cu vârsta de până la 30 de ani deoarece infecţiile HPV, deşi sunt des întâlnite la femeile mai tinere, dispar de la sine.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin este foarte eficient dacă este realizat prin intermediul unor programe de sănătate publică bine organizate.

De aceea, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European au recomandat ca toate ţările Uniunii Europene să implementeze programe bine organizate de screening pentru cancerul de col uterin.

În ţara noastră, screening-ul pentru cancerul de col uterin se derulează în cadrul Programului naţional pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, a cărui Unitate de Asistenţă Tehnică şi Management se află în Institutul Naţional de Sănătate Publică.

www.insp.gov.ro

Vaccinarea anti-HPV

Cancerul de col uterin nu se dezvoltă în absenţa unei infecţii persistente cu un tip HPV cu risc crescut. Prin urmare, vaccinurile care previn aceste infecţii vor preveni, de asemenea, cancerul de col uterin. În prezent, sunt diponibile două vaccinuri anti-HPV. Ambele vaccinuri ţintesc două dintre cele mai răspândite tipuri de HPV cu risc crescut (tipurile 16 şi 18) care, împreună, cauzează majoritatea cancerelor de col uterin. Cele două vaccinuri sunt extrem de eficiente în prevenirea infecţiilor persistente cu HPV tipurile 16 şi 18, dacă sunt administrate adolescentelor şi femeilor tinere. Aceste vaccinuri asigură un nivel scăzut de protecţie şi împotriva altor câteva tipuri de HPV cu risc crescut. Totuşi, vaccinul anti-HPV nu oferă protecţie împotriva tuturor tipurilor HPV cu risc crescut, astfel încât, vaccinarea reduce riscul de apariţie a cancerului de col uterin dar, nu oferă protecţie completă împotriva acestuia. De aceea, este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening pentru cancerul de col uterin, chiar dacă au fost vaccinate anti-HPV.

Un raport recent al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că 19 din cele 29 de ţări europene (UE + Norvegia şi Islanda) derulează programe de vaccinare sistematică anti-HPV pentru adolescente. Raportul arată, de asemenea, că nivelul de conştientizare publică a importanţei vaccinului anti-HPV este sub aşteptări în multe din aceste ţări. Unul dintre motivele principale este acela că populaţia nu a înţeles în întregime beneficiile şi siguranţa, dovedite de statistici, pe care le oferă vaccinul anti-HPV. În prezent, există un volum imens de dovezi ştiinţifice care demonstrează beneficiile şi siguranţa vaccinării anti-HPV.

Pe baza acestor dovezi, vaccinarea anti-HPV este acceptată pe scară largă de către comunităţile medicale şi ştiinţifice, ca o metodă extrem de eficientă de reducere a riscului de apariţie a cancerului de col uterin, iar Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a accentuat faptul că autorităţile naţionale de sănătate publică din toată Europa trebuie să îşi crească eforturile pentru a se asigura că toate adolescentele vor fi vaccinate împotriva HPV.

Programele eficiente de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV pot preveni aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Totuşi, aceste programe, vor funcţiona doar dacă populaţia le va utiliza, iar populaţia le va utiliza doar dacă va conştientiza beneficiile acestora.

 

A 11-a Săptămână Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 22-28 ianuarie 2017

Cu ajutorul dumneavoastră, aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!

Programele bine organizate de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. În plus, vaccinarea împotriva HPV este este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.

Există două motive importante:

1. Multe ţări încă nu dispun de programe eficiente de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV, astfel încât populaţia acestor ţări nu are acces la aceste programe;

2. Chiar dacă aceste programe există, multe femei nu cunosc importanţa acestora şi, prin urmare, nu le utilizează.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost lansată pentru a se adresa acestor probleme, prin organizarea de evenimente care să crească gradul de conştientizare a populaţiei asupra cancerului de col uterin şi cum poate fi acesta prevenit.

Există trei grupuri ţintă principale:

                1. Populaţia generală

                2. Furnizorii de servicii medicale

                3. Politicienii

1. Populaţia generală – oamenii trebuie să înţeleagă beneficiile screeningului pentru cancerul de col uterin şi ale vaccinării anti-HPV pentru a extinde utilizarea acestor servicii acolo unde acestea sunt disponibile.

2. Furnizorii de servicii medicale – medicii, asistenţii medicali şi alţi furnizori de servicii medicale trebuie să deţină informaţii corecte şi actualizate privind screeningul de cancer de col uterin şi vaccinarea anti-HPV, astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienţilor şi să-i încurajeze să apeleze la aceste servicii.

3. Politicienii – liderii politici trebuie informaţi în privinţa beneficiilor screeningului pentru cancerul de col uterin şi ale vaccinării anti-HPV, astfel încât să înţeleagă importanţa prioritizării acestor programe.

Cu toate că programele de screening au redus substanţial incidenţa şi mortalitatea în ţările vestice, iar vaccinarea anti-HPV continuă ofensiva împotriva acestei patologii, cancerul de col uterin rămâne o importantă problemă de sănătate publică, în special în ţările mediu şi subdezvoltate.

Conform GLOBOCAN, incidenţa mondială în anul 2012 a fost de 527.624 cazuri noi. Cancerul de col uterin se află pe locul 4 ca localizare neoplazică la sexul feminin şi pe locul 2 la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

85% din cazuri apar în ţările în curs de dezvoltare, fără programe populaţionale adecvate de screening.

La nivel mondial, ratele de mortalitate prin cancerul de col uterin sunt substanţial mai mici decât incidenţa, cu un raport al mortalităţii la incidenţă de 50,3%. În anul 2012 s-au înregistrat 265.672 de decese, cu a 4-a rată de mortalitate prin cancer la sexul feminin şi a 2-a la femeile tinere cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

Aproape 90% dintre decesele prin cancer de col uterin au avut loc în ţări în curs de dezvoltare: 60.100 de decese în Africa, 28.600 în America Latină şi Caraibe, şi 144.400 în Asia. India, a doua ţară ca populaţie din lume, totalizează 25% (67.500) din decesele provocate de cancerul de col uterin. În Africa de Est, Centrală şi de Sud, ca şi în Melanezia, cancerul de col uterin este principala cauză neoplazică de deces la femei.

Pentru anul 2012, în Europa s-au estimat 58.373 cazuri noi de cancer de col uterin, cu o rată de incidenţă standardizată pe vârstă (RSI) de 11,4 la 100.000 şi 24.385 de decese, cu o rată standardizată de mortalitate (RSM) de 3,8.

Cancerul de col uterin ocupă locul 6 în rândul localizărilor neoplazice la genul feminin în Europa şi locul 2 în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

De asemenea, este a 7-a cauză de mortalitate prin cancer la femeile de pe continentul nostru şi a 2-a în rândul tinerelor între 15 şi 44 de ani.

Pentru anul 2014, dintre statele care au furnizat date, se estimează că cele mai mari rate de incidenţă au fost în România (31,51 la 100.000), Bulgaria (27,41) şi Letonia (25,01), iar cea mai mică în Malta (4,21). Cele mai mici rate de mortalitate au raportat Finlanda (1,25), Malta (1,4), Spania (1,78) şi Norvegia (1,79). România a raportat cea mai crescută rată de mortalitate (11,94 la 100.000), fiind urmată de Republica Moldova (8,48), Lituania (8,29) și Serbia (8,15).

România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.

Este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

Tendinţe globale

În mai multe ţări occidentale, în care au fost stabilite programe de screening, ratele cancerului de col uterin au scăzut chiar cu 65% în ultimele patru decenii.

În Norvegia, ratele de mortalitate au scăzut de la 6,3 la 100.000 de locuitori în 1970, la 1,5 în 2011.

S-au înregistrat scăderi şi în unele zone cu incidenţă mare, cum ar fi Columbia, Filipine, India, probabil datorită îmbunătăţirii activităţilor de screening şi a condiţiilor socio-economice.

Există şi ţări în care ratele cancerului de col uterin au fost în creştere - Uganda şi în unele ţări din Europa de Est (Estonia, Lituania, Bulgaria).

Tendinţe actuale

Ratele extrem de scăzute din Orientul Mijlociu şi unele regiuni din Asia, reflectă prevalenţa scăzută a infecţiilor cu HPV ca urmare a dezaprobării activităţii sexuale extraconjugale, în timp ce afectarea femeilor tinere din multe ţări europene, din Asia Centrală, Japonia şi China, reflectă schimbările survenite în comportamentul sexual.

Turismul şi afluxul de imigranţi sunt, de asemenea, incriminate în creşterea probabilităţilor de expunere la HPV.

În SUA, rata mortalităţii prin cancerul cervical a scăzut cu aproximativ 74% în ultimii 50 de ani datorită practicării screening-ului populaţional.

În Spania s-a observat stoparea trendului descendent al ratelor cancerului de col uterin. Mortalitatea prin cancer cervical a început să scadă în 1981 şi s-a oprit în 2003, de când se menţine constantă în platou.

Studiul ”The end of the decline in cervical cancer mortality in Spain: trends across the period 1981–2012” arată că programele actuale de prevenţie care se bazează pe screening-ul populaţional, nu sunt capabile să reducă în continuare ratele, în absenţa unor adaptări impuse de disponibilitatea testării HPV şi de introducerea vaccinării anti-HPV în programul de vaccinare finanţat din fonduri publice.

Campania Perla Înţelepciunii pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin

Perla Înţelepciunii este simbolul Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin şi al Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care are loc în fiecare an în cursul lunii ianuarie.

Prin urmare, este esenţială creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind screeningul pentru cancerul de col uterin şi vaccinarea anti-HPV, în vederea reducerii numărului de cazuri de cancer de col uterin în Europa.

De aceea, insigna Perla Înţelepciunii a fost creată ca unic simbol prin care publicul să poată distinge Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

În prezent, peste 1,5 milioane de insigne Perla Înţelepciunii au fost distribuite în Europa şi acestea au devenit elementul cheie al evenimentelor organizate cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Perla Înţelepciunii

În România, Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Campania naţională va debuta în data de 22 ianuarie 2017, odată cu Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin şi va continua în cursul lunii februarie 2017 în cadrul Lunii Naţionale de Prevenire a Cancerului.

Cu ajutorul dumneavoastră, aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit.

Programele de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV sunt instrumente foarte eficiente pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Totuşi, aceste programe, vor funcţiona doar dacă populaţia le va utiliza, iar populaţia le va utiliza doar dacă va înţelege beneficiile acestora.

Susţineţi Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin!

Contribuiţi la crterea gradului de cotientizare cu privire la prevenirea cancerului de col uterin.

Cu ocazia Săptămânii Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Ediţia a 11-a, 22-28 ianuarie 2017 Direcția de Sănătate Publică din Județul Covasna organizează Campania - Perla Înţelepciunii.

Direcția de Sănătate Publică din Județul Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătății organizează diferite activități pentru conștientizarea populației privind importanța screeningului pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV.

Pe data de 16 Februarie 2017 va avea loc o Campanie Informare – Educare – Comunicare la Fabrica de RGT  - READY GARMENT TECHNOLOGY  din Sf. Gheorghe, invitat fiind un medic specialist de la Secția de Obstetrică Ginecologie al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe cine va  susține o mică prezentare despre Cancerul de col uterin și despre importanța prevenirii pentru colectivitatea de munca din cadrul fabricii, urmat de un mic atelier de creativitate cu perle.

Conform evidenței Direcției de Sănătate Publică Covasna nr. cazurilor de Cancer de Col uterin din Județul Covasna este:

Anul

Nr. cazuri

2011

30

2012

22

2013

40

2014

29

2015

27

 

Lazăr Klaudia

Promovarea Sănătății

DSP Covasna