Ziua Europeană împotriva Obezităţii - 17 mai 2014

Pe data de 17  mai 2014 este Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) .

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Campania “Ziua Europeană Împotriva Obezităţii” (ZEIO) este o iniţiativă independentă, care se derulează simultan în toate statele membre, inclusiv în România, începând din ianuarie 2010. ZEIO este prima iniţiativă paneuropeană din care România face parte ca stat membru.

Iniţiativa ZEIO îşi propune:

  • informarea şi educarea cetăţenilor europeni despre riscurile excesului ponderal şi al obezităţii pentru starea de sănătate şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos care presupune atât o alimentaţie echilibrată, cât şi mişcare;
  • sprijinirea cetăţenilor europeni supraponderali şi obezi să scadă în greutate pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate.

Guvernele naţiunilor europene, Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încearcă să combată epidemia pe care o reprezintă surplusul de greutate şi obezitatea în Europa.

UE şi OMS, precum şi unele guverne naţionale au dezvoltat „planuri de acţiune" care se concentrează, în principal, pe prevenirea excesului de greutate şi a obezităţii, promovând dietele sănătoase şi activitatea fizică. Fondatorii ZEIO consideră că acesta este un bun punct de plecare în cazul acestei epidemii.

Totuşi, prevenţia nu funcţionează pentru cei care deja suferă de supragreutate şi obezitate. În discursul său introductiv din cadrul Conferinţei de abordare a obezităţii din 2010, fondatorul ZEIO, Prof. David Haslam a declarat că strategia care se bazează doar pe prevenţie este ca şi cum "te-ai afla în mijlocul unui incendiu şi soliciţi Organului Executiv al Departamentului de Sănătate şi Siguranţă să verifice instalaţiile electrice, când de fapt ai nevoie de echipajul de pompieri." Alături de prevenţie, controlul excesului de greutate şi al obezităţii trebuie să devină o prioritate acum.

În 2006 miniştrii sănătăţii din cadrul naţiunilor europene au semnat 'Carta europeană a OMS privind contracararea obezităţii', care stipulează :"Atenţia trebuie, de asemenea, să continue să se concentreze asupra prevenţiei obezităţii în cazul persoanelor care sunt deja supraponderale şi, astfel, la un nivel înalt de risc, precum şi asupra tratării obezităţii. Acţiunile specifice din acest domeniu ar include: introducerea la timp a identificării şi controlului excesului de greutate şi al obezităţii în cadrul medicinei primare, instruirea specialiştilor din domeniul sănătăţii referitor la prevenţia obezităţii şi elaborarea ghidurilor clinice pentru examinare şi tratament."

Din păcate,  Strategia pentru Europa privind Alimentaţia, Excesul de Greutate şi Obezitatea (2007), a Uniunii Europene, nu se referă la controlul sau tratamentul obezităţii. Fondatorii ZEIO cred că aceasta este o oportunitate omisă, pentru a ajuta acele persoane care deja suferă de exces de greutate şi obezitate.

De aceea, Parlamentul European a cerut în mod consecvent măsuri pentru a controla obezitatea în cadrul Rezoluţiei sale din 2007 , care solicită ca obezitatea să fie recunoscută drept o boală cronică şi să se confirme rolul esenţial al specialiştilor din domeniul sănătăţii, în mod special al medicilor pediatri, farmaciştilor, nutriţioniştilor.

În Rezoluţia din 2008 Parlamentul European a anunţat că oamenii trebuie să aibă acces la tratament adecvat în cadrul sistemelor naţionale şi a solicitat Comisiei Europene să promoveze cele mai bune practici medicale, cerând studii care să compare şi să evalueze eficienţa diferitelor intervenţii, inclusiv de cercetare psihologică.

Fondatorii ZEIO speră ca prin eforturile continue ale deputaţilor Parlamentului European şi ale cetăţenilor europeni, guvernele Europei să dezvolte măsuri care să furnizeze persoanelor supraponderale şi obeze sprijinul de care au nevoie pentru a-şi controla greutatea. Având în vedere că actualmente UE deţine un rol sporit în stabilirea indicaţiilor şi ale celei mai bune practici în domeniul Sănătăţii Publice, în baza Articolului 168 din Tratatul de la Lisabona, există oportunitatea de a reconcentra atenţia asupra acestei epidemii şi de a evidenţia soluţiile posibile.

Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică Covasna
520023 Sf. Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr.12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel . 0267 351398