Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului - 10 septembrie 2013

suicide2013

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) marchează astăzi Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Conform statisticilor organizaţiei, aproape 3000 de oameni se sinucid în fiecare zi.

Rata sinuciderilor a crescut în ultimii 50 de ani cu 60% în majoritatea ţărilor, astfel încât suicidul a devenit o problemă de sănătate publică.

Guvernele tuturor ţărilor trebuie să pună în aplicare strategii pentru a preveni sinuciderile, o cauză majoră a deceselor premature, susţin reprezentantii OMS.

Printre indicatorii de sănătate publică, alături de mortalitatea infantilă, mortalitatea maternă infantilă, mortalitatea cauzată de boala cardiovasculară sau canceroasă, figurează şi mortalitatea prin sinucidere. Conştientizarea faptului că şi sinuciderea este o cauză majoră a deceselor, este un fapt pozitiv. În veacul al XXI-lea, mai ales în rândul anumitor grupe populaţionale, sinuciderea a devenit a treia cauză de mortalitate. Cea mai afectată este grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 54 de ani. Ea face parte din populaţia activă şi astfel naţiunea riscă să piardă persoanele care pot crea valori importante în folosul ei. Este şi o problemă de politică populaţională, întrucât dacă scade natalitatea şi creşte rata sinuciderii, este afectat raportul natalitate/mortalitate. O persoană care se sinucide este o persoană în care statul a investit foarte mult până la data sinuciderii. Iată că suicidul nu este doar o problemă de domeniul sănătăţii mintale sau publice, ci şi al economiei, necesitând o strategie naţională de prevenţie.

Orice persoană care-şi comunică intenţia de a se sinucide, este o persoană cu risc crescut de sinucidere, indiferent de tonul pe care face comunicarea sau de presupusa neseriozitate a ei. Simpla formulare a acestei intenţii trebuie să dea de gând anturajului şi să-l îndemne să ia măsuri cât mai repede, adresându-se specialiştilor: psihologului, psihiatrului, organizaţiilor de consiliere.

”Tratamentul corespunzător al depresiei este cea mai adecvată metodă de reducere a ratei suicid”

Principala cauză a suicidului este depresia şi este important ca societatea să înţeleagă că depresia este o boală care trebuie identificată şi tratată la timp şi într-un mod cât mai eficace. În ultimii 10 ani, s-a înmulţit semnificativ numărul pacienţilor care suferă de depresie sau anxietate în toate formele în care acestea se pot prezenta.

Diagnosticarea, recunoaşterea depresiei de către medicul de familie este încă una destul de redusă. Depresia scapă nediagnosticată în special la vârstnic, acolo unde este dificil să fie diferenţiată de alte aspecte legate de variatele afecţiuni cu care pacientul se prezintă la consult.

Depresia în România va creşte din păcate în paralel cu prevalenţa dependenţei de droguri şi de alcool.

Mai multe informaţii:

Direcţia de Sănătate Publică
520023 Sf. Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr.12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel . 0267 351398