Conferinţă pe tema apei

La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a avut loc o conferinţă pe tema apei, a calităţii şi problemelor ei, la care au participat atât conducerea şi specialişti din cadrul Direcţiei, cât şi reprezentanţi ai fabricilor de îmbuteliat apă din Biborţeni şi Bodoc şi ai Primăriei din Baraolt.

Potrivit directorului DSP, dr. Deme Judit, calitatea apei este foarte importantă pentru sănătatea omului, iar asigurarea calităţii ei reprezintă o prioritate şi un aspect foarte important.

La nivelul judeţului nostru, dr. Alina Bârzan, specialist în cadrul DSP, a afirmat referitor la calitatea apei că în oraşele Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Covasna şi Târgu Secuiesc există sisteme centralizate de distribuţie, singurul oraş care mai rămâne să rezolve această problemă fiind Baraolt. Aici, apa nu este potabilă şi nu există autorizaţie sanitară.

La Baraolt apa nu este potabilă:

Potrivit responsabilului din cadrul Primăriei Baraolt, Bocz Béla, care conduce Serviciul Public de Apă Baraolt, situaţia în oraş este destul de dificilă din cauză că alimentarea cu apă se face cu apă de suprafaţă, din Cormoş, şi mai ales în unele perioade prezintă impurităţi semnificative.

"Tratarea apei se face după o tehnologie din anii '60, care iniţial era proiectată pentru apă industrială, iar îmbunătăţiri majore nu au mai fost, nici la captare, nici la staţia de epurare. Reţeaua de canalizare prezintă o uzură semnificativă", a spus Bocz Béla.

Soluţia la Baraolt ar fi proiectul privind extinderea şi modernizarea sistemului, finanţat de Ministerul Mediului. Investiţia a început în anul 2007 şi trebuie finalizată până în 2013, în funcţie de cum vin fondurile.

Specialiştii monitorizează permanent calitatea apei, iar din totalul probelor corespund cam 50 - 60%.

Apa din fântâni nu e bună

O altă problemă legată de apă este cea a fântânilor. Apa din aceste surse de apă conţine nitraţi, nitriţi şi nu este sigură nici din punct de vedere microbiologic. Astfel, din 175 de probe câte au fost recoltate anul trecut, 67 nu au corespuns. Cei mai expuşi sunt sugarii şi copiii mici, de aceea medicii de familie din zonele unde sunt fântâni atrag atenţia să se fiarbă apa înainte de a fi consumată.

În acest sens, DSP menţine legătura cu medicii de familie şi până acum nu au izbucnit epidemii. Soluţia pentru rezolvarea problemei ar fi existenţa unor instalaţii centralizate în comune.

Consumăm mai puţină apă

Potrivit reprezentantului GospCom, ing. şef Mathyas Ferencz, în judeţul nostru problema este cu staţiile de epurare, care au 20 - 30 de ani, iar tehnologiile sunt depăşite.

În general, spune acesta, ne încadrăm în indicatorii principali, care sunt monitorizaţi atent, iar prin Ministerul Mediului este posibil să se primească o finanţare nerambursabilă consistentă, care presupune sistemul de alimentare cu apă şi canalizare.

Ca şi consum de apă, cândva se consumau 280 de litri/zi/persoană, în medie, pentru ca acum consumul să scadă la 145 de litri. Scăderea a fost provocată atât de schimbarea robineţilor şi armăturilor, cât şi de introdcerea pe scară largă şi pe mai multe nivele a contorizării.

O nouă linie de producţie la Biborţeni

În ceea ce priveşte apa îmbuteliată, la Fabrica de la Bodoc se îmbuteliază mai nou şi apă plată, decarbogazificată, şi apă de masă care corespunde cerinţelor, iar la Fabrica de la Biborţeni s-au investit câteva milioane de euro într-o nouă linie de producţie care va fi dată în funcţiune în luna aprilie.

Potrivit managerului de calitate al fabricii Biborţeni, Mathe Viola, noua linie de îmbuteliere este una completă, de tip Krones, din Germania, şi cuprinde de la fabricarea PET-urilor până la îmbuteliere, dopuire sau etichetare. Investiţia se ridică la câteva milioane de euro şi este făcută din fonduri proprii. Prin noua linie se vor îmbutelia 21.000 de litri de apă minerală pe oră.(Sursa : Observatorul de Covasna)

Apă pentru viață:ziua mondiala a apei.pdf