În perioada 1-7 august în România este marcată Săptămâna mondială de promovare a alăptării în scopul informării familiilor cu copii mici şi femeilor gravide despre beneficiul alăptării.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă alăptarea copilului până la vârsta de doi ani, iar în primele şase luni de viaţă ale copilului el trebuie să fie alimentat exclusiv la sân.
Laptele matern asigură nutriţia cea mai bine adaptată necesităţilor nou-născuţilor şi copiilor mici şi reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural şi greutăţii scăzute în rândul copiilor de până la 2 ani. Laptele matern ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase în viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) profită de Săptămâna mondială a alăptării la sân, care este organizată între 1 şi 7 august în fiecare an, pentru a reafirma că alăptarea la sân este metoda ideală de hrănire a nou-născuţilor.
La nivel mondial, mai puţin de 40% dintre nou-născuţi sunt alăptaţi exclusiv la sân. Dacă mamele şi familiile ar fi încurajate să alăpteze la sân, numeroase vieţi ar putea fi salvate.
Sfaturi pentru mamele care alăptează
-
Alăptatul trebuie pregătit încă de la începutul sarcinii. Astfel în primele luni de sarcină este de preferat renunţarea la sutien. Sânii trebuie spălaţi zilnic cu apă, fără săpun.
-
În ultimele săptămâni de sarcină, laptele este deja format, şi este nevoie de stimularea zilnică a mamelonului prin mulgere, pentru a dezobstrua canalele galactofore
-
Pentru o secreţie lactată optimă, mama trebuie să fie relaxată, să aibă un climat familial adecvat, să dorească să-l alăpteze.
-
După naştere copilul trebuie pus la sânul mamai cât mai repede cu putinţă, chiar în primele 30 de minute, cel mai târziu la 4-6 ore, deoarece precocitatea introducerii primului supt se corelează cu creşterea duratei alăptării.
-
În prima zi se pune să sugă la sân câte 5 minute la câte 2-3 ore. A doua zi, suptul durează cam 10 minute, a treia şi a patra zi câte 15 minute. Nici un supt nu depăşeşte 20 minute.
-
Între supturi nu se dă nici ceai, nici alt fel de lapte. Se evită şi folosirea suzetei.
-
NU se fixează ore fixe pentru alăptat. Acesta trebuie să fie iniţial LA CERERE! În prima lună se formează un program conform personalităţii copilului dumneavoastră.
-
Noaptea trebuie făcută pauză între supturi minim 3-4 ore.
-
La fiecare supt alăptarea trebuie să fie alternativ din ambii sâni. Se suge dintr-un sân până se goleşte, apoi se trece la celălalt sân până se satură copilul. La suptul următor, se începe cu al doilea sân, în care a rămas lapte.
-
În timpul alăptării, greutatea sânilor creşte prin lapte, de aceea se recomandă purtarea unor sutiene mai largi, cu bretele neelastice, pentru evitarea întinderii sânilor.
-
Sânul se spală numai cu apă fiartă şi răcită. Săpunul, antisepticele şi alcoolul sunt interzise.
-
Între supturi, mameloanele se ung cu vaselină.
-
Sânul se expune la aerul din cameră de câte ori este posibil.
-
Alimentaţia mamei trebuie să fie una echilibrată cantitativ şi calitativ cu un plus caloric de 500 kcal/zi faţă de raţia obişnuită a mamei.
-
Nu se poate alăpta în condiţiile unei diete de slăbire.
-
Trebuie crescut aportul de lichidele, fără a se creşte aportul de lapte al mamei.
-
Alimente care trebuie evitate în timpul alăptării deoarece dau alergii: căpşunile, pepene galben, fragi.
-
Alimente care nu se consumă în cantităţi crescute deoarece dau un miros şi un gust neplăcut laptelui de mamă: conopida, fasolea, usturoiul.
-
Alimente dăunătoare: prăjeli, conservanţi, afumături, mezeluri, băuturi acide sau foarte dulci, excesul de sare.
-
Consumul în exces al grăsimilor reduce secreţia lactată.
-
Majoritatea medicamentelor luate de mama care alăptează trec în laptele matern în cantităţi foarte mici – aproximativ 1% din doza administrată deci în marea majoritate a cazurilor, mamele nu trebuie să întrerupă alăptarea pentru a-şi lua medicaţia.
-
Se interzic fumatul, consumul de alcool şi cofeină deoarece eliminate prin lapte în cantităţi mari au efecte nocive asupra sugarului.
Despre avantajele alăptării la sân
Promovarea alimentaţiei naturale impune eforturi susţinute pentru a întări „cultura alăptării” şi a o apăra de „cultura alimentaţiei cu biberonul”
Alimentaţia naturală (exclusivă) a noului născut cu lapte de mamă este ideală deoarece laptele de mamă are o compoziţie adaptată la nevoile de digestie şi asigură nevoile nutriţionale ale sugarului în primele 4 luni de viaţă.
Laptele de mamă:
-
Este un aliment ideal, cel mai uşor de digerat
-
Este proaspăt, steril şi la temperatura optimă
-
Este oricând gata de întrebuinţare
-
Conferă protecţie sugarului faţă de o serie de boli (viroze, diaree, boli infecţioase etc.) datorită conţinutului în factori protectori – anticorpi, lizozim, celule antiinflamatoare etc.
-
Este hipoalergenic, deoarece conţine proteine proprii speciei, care nu sensibilizează organismul
-
Compoziţia laptelui matern variază pe durata suptului
-
Conţinutul în lipide creşte pe parcursul alăptării – devenind un factor de saţietate
Alăptarea ajută la dezvoltarea masticaţiei.
Efortul de a suge îi formează musculatura feţei, ajutând la dezvoltarea vorbirii .
Alăptarea întăreşte legătura afectivă între mamă şi sugar.
Avantaje - Pentru mamă există multiple avantaje ale alăptării:
-
Reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân
-
Previne depresia postnatală
-
Ajută la refacerea uterului
-
Este o formă naturală de contracepţie
-
Ajută mama să revină la greutatea ideală
-
Ajută la vindecarea mai rapidă a înţepăturilor de insecte, a arsurilor uşoare, acneei, conjunctivitei, hemoragiei ombilicale, zgârieturilor etc.
-
Este cel mai economic
Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică
520023 Sf. Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr.12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel . 0267 351398