În ultima săptămână din ianuarie, în ţările UE se derulează Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Europene contra Cancerului de Col Uterin (ECCA) şi are ca scop prevenţia acestei boli. Potrivit ECCA, este necesar ca femeile din Europa să înveţe ce trebuie să faca pentru a evita această boală. Deoarece, în mod paradoxal, cancerul de col uterin chiar poate fi ţinut sub control. Cancerul de col uterin este unic, deoarece se cunoaşte tot ceea trebuie făcut pentru a preveni aproape fiecare caz: testările eficiente şi programele de vaccinare ar putea să elimine cancerul de col uterin.
Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul este determinat de apariţia şi înmulţirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care şi-au modificat structura şi funcţiile. Cu cât aceste celule sunt mai diferite decât cele normale, cu atât există mai mult posibilitatea de dezvoltare, în viitor, a cancerului de col uterin. În majoritatea cazurilor acest lucru durează mai mulţi ani, dar uneori se poate întâmpla şi în decurs de un an. Aceste modificări pot fi detectate prin teste de laborator Babeş-Papanicolau, înă din stadii iniţiale. Aceste teste pot stabili dacă există sau nu posibilitatea de apariie a cancerului.
Situaţia cancerului de col uterin în ROMÂNIA
În România se înregistrează, anual, 3.200 de cazuri noi şi un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de CANCER DE COL UTERIN. În lume, cancerul de col uterin se situează pe locul doi ca frecventă, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi în fiecare an, ocupând în acelaşi timp locul al treilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar . Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea datorată cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
Situaţia cancerului de col uterin în județul Covasna conform datelor statistice a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna până la data de 1 octombrie 2013 au fost înregistraţi 30 de cazuri noi şi 425 de bolnavi sunt înregistraţi în total.
Infecţia cu HPV – Virusul Papilloma Uman
HPV este un virus care se transmite uşor şi determină infecţii foarte frecvente. Infecţia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitală poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Deşi prezervativul este eficient în cazul multor boli cu transmitere sexuală si reduce riscul infectării cu HPV, nu asigură protecţie totală.
Infecţia cu HPV oncogen este cauza cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate pentru femei. Este o afecţiune canceroasă care poate fi determinată de infecţia cu HPV. Infecţiile cu tulpini oncogene de HPV nu evoluează întotdeauna spre cancer; multe dintre infecţii sunt eliminate în mod natural de sistemul imunitar, în cateva luni de la infectare. Există unii factori favorizanţi recunoscuţi că pot creşte riscul de evoluţie a unei infecţii cu HPV către cancer, cum ar fi utilizarea pe termen lung a anticoncepţionalelor orale, fumatul sau deteriorarea sistemului imunitar. Cancerul de col uterin poate apărea dacă infecţia cu HPV oncogen nu este eliminată de către organism şi devine persistentă.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit!
Examenul citologic al colului uterin (testare de laborator Babes Papanicolau) permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potenţialul de a evolua spre cancer.
Riscul apariţiei cancerului de col scade atunci când femeile sunt examinate periodic, în cadrul programelor de depistare precoce. Cu toate acestea, depistarea precoce nu poate preveni infecţia cu HPV şi nici nu poate identifica toate leziunile. Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinare, aceasta find principala masură prin care prevenim infecţia, asigurând un grad mare de protecţie.
Vaccinarea anti HPV şi examenul citologic duc la o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin
Vaccinarea poate impiedica apariţia a cel putin 70% din cazurile de cancer de col uterin; prin urmare, vaccinarea reduce riscul de apariţie a acestui tip de cancer. Cu toate acestea, pentru ca rămâne un risc de pană la 30% datorat infecţiei cu alte tulpini de HPV sau există posibilitatea unei infecţii cu HPV deja prezente, este importantă efectuarea periodica a examenului citologic al colul uterin, Babes -Papanicolau, ceea ce duce la o reducere cumulata a riscului de cancer de col uterin cu 94%.
Studiile clinice asupra vaccinării au inclus şi mii de femei care işi începuseră deja activitatea sexuală, iar vaccinul a prevenit leziunile pre-canceroase cauzate de infecţia cu tulpinile oncogene 16 şi 18 de HPV. Cu toate acestea, vaccinarea nu asigură vindecarea în cazul în care există deja infecţia cu tulpinile oncogene 16 şi 18 de HPV. De aceea, este important să se folosească toate metodele disponibile de prevenire a cancerului de col uterin.
Program de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin
Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, denumit în continuare subprogram, reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne.
Direcţia de Sănătate Publică Covasna a desfăşurat activităţile pregătitoare pentru demararea screeningului pentru cancerul de col uterin. Programul de screening este gratuit şi a început în luna octombrie 2012, grupul ţintă fiind femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. La nivelul județului Covasna responsabil program este dr. Drăgoiu Lavinia.
Obiectivul principal al programului este reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.
Obiectivele specifice sunt:
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine, denumită în continuare testare Babeş-Papanicolaou.
Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
În județul Covasna numărul total a populației este 222.065, din care femei: 112.962, iar numărul de persoane eligibile este 62.298. Persoanele eligibile au nevoie doar de trimitere de la medicul de familie, care le va da un formular tip pe care să îl completeze. Programul este gratuit pentru femei, medicii de familie şi specialiştii au fost remuneraţi de Ministerul Sănătăţii pentru această acţiune.
Direcţia de Sănătate Publică Covasna se ocupă de informarea furnizorilor de servicii medicale, informarea populaţiei privind importanţa participării la screening şi controlul desfăşurării programului.
În județul Covasna unitatea sanitară cu paturi, organizatoare de reţea este Spitalul de Urgență “dr. Fogolyán Kristóf“ Sf. Gheorghe. În anul 2013 2265 de femei au făcut acest examen, dintre care 158 a fost depistat fiind pozitiv.
Medicii de familie au un rol principal de informare şi îndrumare a populaţiei eligibile la recoltarea produsului biologic, comunicarea rezultatului şi conduita de urmat: în caz de rezultat negativ se repetă testarea la 5 ani de la data primei testări; în caz de rezultat pozitiv întocmeşte bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor.
Pentru derularea în condiţii optime a activităţilor de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, a devenit operaţională pagina web la următoarea adresă: http://www.insp.gov.ro/coluterin/. Pe această pagină vor fi postate anunțuri de interes general sau local privind desfășurarea activităților care fac obiectul screening-ului pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.