Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor teritoriale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul naţional, activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.
În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă „Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.
Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
În acest context, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Covasna-Compartimentul de Promovare a Sănătăţii , Asociaţia Uniunea Artiştilor din Transilvania-Apărarea Interesului Social, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna au implementat Concursul „1 minut fără tutun”, având grup ţintă elevii din clasele IX-XII din municipiul Sfântu Gheorghe. Concursul s-a dorit a fi unul inedit, elevii înscriși în concurs trebuind să realizeze un spot antitutun cu durata de 1 minut.
În urma jurizării concursului, au fost declarate câștigătoare două echipe de elevi din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, respectiv o echipă condusă de elevul Andrei Măgureanu din clasa a X – a și o echipă condusă de eleva Vatmanu Ioana Sabrina, ambele echipe aflate sub coordonarea doamnei profesor Păduraru Oana. Spoturile realizate de elevi au fost unele originale, inedite, cu durata cuprinsă între 30-60 secunde, circumscrise temei și au conținut informaţii pozitive cu valoare educativă.
Astfel, cele două echipe urmează a fi premiate astăzi la Colegiul Național „Mhai Viteazul” cu tablete și căști, premiile fiind asigurate de către Direcția de Sănătate Publică a jud. Covasna.
Spoturile premiate: