„Tájékozódj! Tegyél érte! Válaszd a számodra megfelelő megoldást!” - Szexuális egészségügyi felvilágosító kampány - 2024. július

2024. júliusában az Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Egészségértékelési, Egészségfejlesztési és Egészségnevelési Programja keretében megvalósításra kerül az „Tájékozódj! Tegyél érte! Válaszd a számodra megfelelő megoldást!” kampány, amely a szexuális egészség előmozdítását célozza.

A kampány célja:

  • Felkészíteni a fiatalokat arra, hogy tájékozott döntéseket hozzanak saját szexuális egészségükkel kapcsolatban (oktatás az egyéni viselkedésformákról a szexuális úton terjedő fertőzések -SZTF- megelőzése esetében, a nem kívánt terhességek megelőzése és a fogamzásgátlás használata);
  • A várandós nők és az anyává válni vágyók tájékoztatása és felvilágosítása a szexuális egészség (reproduktív egészség) különböző vonatkozásairól, beleértve az orvosi/nőgyógyászati konzultáció fontosságát.

A reproduktív egészség területén két probléma aktuális: a tizenéves terhességek és a nemi úton terjedő fertőzések új eseteinek növekedése.

A tinédzserkori terhességek jelentős következményekkel járnak a fiatal anyák és gyermekeik egészségére nézve. A 10-19 éves serdülő anyák nagyobb kockázattal szembesülnek az eclampsia, a gyermekágyi endometritis és a szisztémás fertőzések kockázatával, mint az idősebb nők. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövődmények a vezető halálokok a 10-19 éves lányok körében világszerte.

A fiatalon szülés az esetleges terhességi szövődményeken túl komoly problémákat is jelent az anyának, amit a reproduktív rendszer hiányos fejlődése okoz. Emellett a jelenségnek olyan társadalmi következményei is vannak, mint az iskolai lemorzsolódás és az újszülött gondozásának anyagi nehézségei.

Másrészt világszerte több mint 1 millió szexuális úton terjedő fertőzést (SZTF) regisztrálnak naponta, amelyek többsége kezdetben tünetmentes. Becslések szerint több mint 500 millió 15 és 49 év közötti embernek van genitális herpes simplex vírusfertőzése. A fogamzásgátló módszerek (óvszer, membrán) használata elengedhetetlen választás ezen fertőzések megelőzésére.

A serdülők körében előforduló nem kívánt terhességek és szexuális úton terjedő fertőzések kérdése az egész társadalom felelőssége, amelynek tettrekész hozzáállással kell ösztönöznie a fiatalokat a megbízható információforrások használatára, a szexuális egészség egészségügyi szakemberrel való megvitatására, valamint a családok és közösségek mozgósítására és bevonására, hogy támogassák a fiatalokat a felelős szexuális magatartás elfogadásában.

A kampányt megyei szinten a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság valósítja meg, a kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

Szexuális egészségügyi felvilágosító kampány - Melyik fogamzásgátló módszert használjam? (poszter)

Szexuális egészségügyi felvilágosító kampány - A szexuális úton terjedő fertőzések megelőzhetők! (poszter)

Szexuális egészségügyi felvilágosító kampány- A családtervezés megóvja az álmaidat! (poszter)