Campania „Salvează vieţi: Igiena mâinilor”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost lansată în anul 2009. Prin îmbunătăţirea igienei mâinilor, Campania „Salvează vieţi: Igiena mâinilor” stimulează acţiuni la nivelul îngrijirii pacientului, pentru a reduce infecţiile nosocomiale.
Infecțiile asociate asistenței medicale, menționate și ca „nosocomiale” sau „de spital”, reprezintă infecțiile care apar la un pacient în timpul procesului de asistență medicală într-un spital sau în altă unitate medicală, infecție care nu era prezentă sau în incubație la data internării.
IAAM pot afecta pacienții în orice tip de cadru unde aceștia primesc îngrijire și pot apărea după externare. Mai mult, aceste IAAM includ infecțiile ocupaționale în rândul personalului medico-sanitar. IAAM reprezintă cel mai frecvent efect advers din timpul furnizării serviciilor medicale și până în prezent, nici o instituție medicală sau țară nu poate pretinde că a rezolvat această problemă.
Programe de Prevenirea și Controlul Infecțiilor
În fiecare unitate medicală este implementat un program de prevenirea și controlul infecțiilor (PCI), variabil în funcție de necesități. Numeroasele măsuri de prevenire și control sunt simple și ieftine, dar necesită responsabilitate și modificarea unor comportamente intrate în rutina personalului medical – intensificarea igienei mâinilor, respectarea precauțiilor standard.