Persoanele cu dizabilități trăiesc la fel ca noi toți, așa cum le acceptă cei din jur și ei au nevoie de educație, de îngrijire, de dragoste, de prieteni ca și noi toți - a subliniat Ágoston László, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Covasna pe data de 21 martie 2017 cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down. Cu ocazia aceasta a avut loc conferința de încheiere a programului Acceptă – mă deschisă de către D-na Kondor Ágota, directoarea Colegiului Național Székely Mikó organizată în Sala de Conferință a Colegiului Național Székely Mikó, urmată de serbarea Grupei Manócska din cadrul Asociației Philadelphia Pro Familia Support din Sf. Gheorghe coordonată de Gáspár Zsolt şi Melinda și Preda Hermina.
Direcția de Sănătate Publică din județul Covasna împreună cu Asociația Philadelphia Pro Familia Support din Sf. Gheorghe (Klaudia Lazăr), în parteneriat cu Fundația Creștină Diakónia, Casa Irisz din Sf. Gheorghe (Makkai Péter, Olcsvári Tünde) în perioada de noiembrie 2016 - aprilie 2017 a desfăşurat, prin Serviciul Programe de Promovare a Sănătăţii, runda a V-a al programului de informare-educare-comunicare (IEC) a adolescenţilor cu Programul de Integrare a persoanelor cu dizabilități - “Acceptă mă!” pentru clasa a VI-a B (diriginte Pénzes Loránd) din Colegiul Național Székely Mikó din Sf. Gheorghe.
Scopul programului: să motiveze elevii în ceea ce priveşte acceptarea persoanelor cu diferite dizabilităţi şi încurajarea de a trăi alături de ei, să educe adolescenţii, precum şi mediul lor familial şi şcolar în privinţa persoanelor cu dizabilităţi. În prezent elevii frecventează diferite instituţii de invăţământ, din această cauză elevii fără dizabilitate nu au ocazia să se întâlnească cu alţi elevi cu dizabilităţi.
Specialiştii implicaţi în program au transmis informaţii despre persoanele cu dizabilităţi, despre diferite boli şi tratarea lor, reabilitarea acestora şi în general despre viaţa persoanelor cu dizabilităţi, preocupările lor, care de fapt nu se deosebesc deloc faţă de cele ale persoanelor fără dizabilităţi.
Specialiștii invitați au fost : Kurta Ibolya – psihopedagog, Páll Réka pedagog, Kovács Izabella – asistent social, Lazar Klaudia – asistent medical, precum Csíki Sándor – kinetoterapeut și Csíki Sándor Jenő – kinetoterapeut, instructor de înnot.
Acest program pe lângă extinderea cunoștințelor teoretice a dat ocazie unică pentru elevi ca să le cunoască colegii lor cu dizabilităţi şi să-şi dea seama că nu se deosebesc deloc de ei. Au făcut cunoștință cu grupa Manócska alcătuită din copii cu diferite dizabilități din cadrul Asociației Philadelphia Pro Familia Support din Sf. Gheorghe și cu Tinerii cu Dizabilități din Casa Irisz din cadrul Fundației Creștine Diakónia Sf. Gheorghe.
Imagini: