Ziua Mondială a Luptei Împotriva TBC - 24 martie

tbcTuberculoza pulmonară ucide în lume o persoană la zece secunde. În anul 2010 în Judeţul Covasna au fost înregistraţi 88 de cazuri noi de Tuberculoză pulmonară dintre care 6 au fost copii în vârstă cuprinsă între 0 şi 14 ani. 66 dintre cazuri au fost TBC respirator, restul extrarespirator. După datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Covasna la începutul acestui an sunt în evidenţă 91 bolnavi de TBC.

24 martie, Ziua Mondială împotriva Tuberculozei Pulmonare - “24 martie este ziua în care, în 1882, medicul Robert Koch a descoperit bacilul care-i poartă numele - un prim pas în diagnosticarea şi vindecarea TBC. Boala poate fi controlată prin eforturile conjugate ale sistemului medical, pacienţilor, autorităţilor şi comunităţilor. În acest sens, pe lângă asistenţă medicală, sunt necesare măsuri de informare a populaţiei şi de creştere a nivelului de trai!”

Potrivit specialiştilor, tuberculoza, afecţiune cu o rată de mortalitate înaltă şi costuri socio-economice ridicate şi care îmbolnăveşte şi ucide anual milioane de oameni, reprezintă o problemă epidemiologică globală, una dintre preocupările principale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În lume se îmbolnăvesc anual de TBC circa zece milioane de persoane (jumătate fiind contagioase), iar 1,5 milioane mor din acest motiv - o îmbolnăvire la fiecare patru secunde, un deces la fiecare zece secunde. Un singur om bolnav de TBC poate infecta într-un an alţi 10-15. Comparativ cu celelalte state ale comunităţii europene, România prezintă cea mai mare incidenţă a TBC (110-115 cazuri pe an la suta de mii de locuitori). “TBC este privită adesea ca o boală «a mizeriei» şi de aceea mulţi pacienţi nu vor s-o recunoască, de teama că vor fi marginalizaţi sau că-şi vor pierde serviciul. Renunţând la asistenţă medicală, ei devin adevărate bombe biologice pentru comunitate. Foarte expuşi la infectare sunt copiii, bătrânii, bolnavii cronici, consumatorii de alcool sau tutun, gravidele, categoriile defavorizate - romi, deţinuţi, şomeri, persoane fără adăpost - şi chiar personalul medical”.

Tuberculoza (TBC) este o boală gravă, cauzată de bacilul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch). Ea se localizează în oricare din părţile corpului, dar cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului. Astfel, dacă un bolnav de TBC tuşeşte, strănută, strigă, vorbeşte tare, împrăştie în aerul din jurul său milioane de bacili pe care persoanele din jur îi inhalează; bacilii ajung în plămâni, unde vor putea produce boala. Nu toate infecţiile produc şi boala. Dacă însă puterea de apărare a organismului împotriva infecţiilor este scăzută, atunci bacilii vor sparge "zidul", se vor înmulţi şi vor produce leziuni ale plămânilor şi boala numită tuberculoză.

Acesta se întâmplă dacă:

  • stăm în spaţii închise, aglomerate, neaerisite;
  • nu ne hrănim corespunzător;
  • muncim excesiv;
  • nu ne odihnim suficient;
  • suferim de boli cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, cancer, leucemie;
  • suntem infectaţi cu virusul HIV/SIDA sau alte virusuri.

Tratamentul tuberculozei este gratuit!

Tuberculoza este o boală VINDECABILĂ dacă tratamentul este făcut CORECT!!!

Dacă suspectăm prezenţa tuberculozei, adică prezentăm una sau mai multe din manifestările tuberculozei, trebuie să ne prezentăm la:

  • medicul de familie;
  • dispensarul teritorial de pneumoftiziologie (TBC).

Vaccinarea BCG - Profilaxia primară a tuberculozei (TBC). Vaccinul BCG se administrează în doză unică, intradermic, în regiunea deltoidiană, nou născuţilor cu greutatea la naştere mai mare de 2500 grame, între vârsta de 2-7 zile şi 2 luni. Revaccinările copiilor mai mari sau ale adulţilor nu aduc un plus de protecţie.

IMPORTANT

  • CHIAR DACĂ AM FOST VACCINAŢI, NU SUNTEM PROTEJAŢI 100% ÎMPOTRIVA TUBECULOZEI!
  • UN TEST NEGATIV (IDR-INTRADERMOREACŢIA LA TUBERCULINĂ) NU EXCLUDE TUBERCULOZA!
Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică Covasna
Biroul Promovarea Sănătăţii
520023 Sf. Gheorghe str. Gödri Ferenc nr.12
Tel . 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro