Direcţia de Sănătate Publică din Judeţul Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătăţii în februarie derulează din nou proiectul naţional ”Adolescenţii renunţă la fumat”. Programul îşi propune să prevină consumul de tutun în rândul tinerilor care nu au iniţiat fumatul, dar şi să ajute pe adolescenţii care sunt deja fumători să renunţe la acest obicei nesănătos.
În faza a doua au fost selectate 30 de elevi din Grupul Şcolar Baróti Szabó Dávid din Baraolt .
Programul se adresează deopotrivă elevilor fumători, celor care au experimentat doar fumatul, nefumătorilor sau celor care au renunţat deja la fumat.
În România, 44% din populaţia adultă şi 21% dintre persoanele peste 15 ani sunt fumători!
Tinerii încep să fumeze din diverse motive, cum ar fi: existenţa fumătorilor printre prieteni sau în anturaj, atitudinea permisivă a părinţilor faţă de fumat, de multe ori fumători şi ei, publicitatea pentru produsele din tutun şi accesibilitatea lor. La vîrsta adolescenţei, curiozitatea, dorinţa de a părea mai maturi sau de a depăşi mai uşor momentele de “criză” îi îndeamnă să încerce ţigara, la fel cum încearcă tot ce li se pare că îi poate apropia de modelul adultului sigur pe sine.
Nu trebuie să îi condamnăm pentru o astfel de atitudine, dar le putem oferi o alternativă, iar ca educatori, suntem datori să le furnizăm informaţiile necesare pentru a înţelege riscurile fumatului atât pe termen scurt (dependenţa de nicotină, care îi va împiedica mai târziu să renunţe la fumat) şi pe termen lung (bolile grave şi invalidante care le pot scurta viaţa).