Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin editia a V-a, 23-29.01.2011
Cancerul de col uterin este una dintre bolile grave cu un impact dramatic atât pentru viaţa pacientelor cât şi a famiilor acestora. Aproape orice caz de imbolnavire prin cancer de col uterin poate fi prevenit. Este bine stiut faptul ca programele de screening populaţional pot preveni până la 80% din cancerele de col uterin. Vaccinurile impotriva (HPV) au eficienta ridicata in prevenirea infectarii cu tipurile HPV 16 si 18, responsabile pentru 7 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Drept urmare, combinarea celor doua tehnologii in programe comprehensive, ne ofera oportunitatea de a preveni aproape orice caz de cancer de col uterin.
Cu toate acestea pe continentul european, 60.000 femei sufera de aceasta boala si 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, ele nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident ca una din priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că publicul general şi politicienii şi decidenţii înteleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin se lanseaza cu acest scop specific, de atentionare si de cunoastere a mijloacelor prin care poate fi prevenit.
Saptamana Europeana de Prevenire are loc in fiecare an, incepand cu 2007 si a inlcus in ianuarie 2010 450 evenimente in 28 tari europene. Rapoartele fiecarei editii sunt disponibile pe site-ul Asociatiei Europene pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (ECCA) www.ecca.info. Ca urmare a succeselor inregistrate in ultimii 4 ani, the European Cervical Cancer Association, European CanCer Organisation, European Association of Cancer Leagues, International Union Against Cancer isi unesc din nou fortele pentru a sustine a V-a editie, 23-29 ianuarie 2011. Toti membrii ECCA vor continua sa promoveze Pearl of Wisdom (Perla Intelepciunii), ca simbol al campaniei de prevenire a cancerului de col uterin, un simbol asociat feminitatii, potrivit unui eveniment care incurajeaza femeile sa participe la programe dedicate mentinerii sanatatii. Petitia STOP Cancerului de Col Uterin cheama toate institutiile si guvernele tarilor membre sa implementeze echitabil in Europa programe organizate de screening pentru cancerul de col uterin. ECCA va continua sa promoveze petitia si sa o utilizeze pentru a atrage atentia media.
Activitatile de promovare planificate:
Lista evenimentelor poate fi consultata pe website-ul ECCA la sectiunea "Member Actions" Derularea campaniei naţionale din Romania este coordonată de Ministerul Sanatatii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică si implementata local de Direcţiile de Sănătate Publică, prin departamentele de Promovare a Sanatatii. Campania noastra nationala va debuta în data de 23 ianuarie 2011, odată cu Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.