În perioada iunie-noiembrie 2011, se va desfasura supravegherea estivală a bolii diareice acute. Metodologia de supraveghere pentru sezonul 2011, se gaseste postată pe site-ul www.cpcbt.ispb.ro, Metodologii de supraveghere.
Vor fi supravegheate toate cazurile de BDA şi enetrocolită probabil infecţioase, care sunt internate în spitalele din judeţul Covasna. Cazurile pozitive vor fi investigate pentru tipizare şi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino – Bucureşti – Laboratorul de Referinţă din ţară. Toate datele vor fi centralizate şi prelucrate la nivelul DSP Covasna – Serviciul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
ATENŢIONARE
Focar de E.coli producătoare de toxine Shiga în Germania La 22 mai, Germania a raportat o creştere semnificativă a numărului de pacienţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU) şi diaree cu sânge cauzată de E coli producătoare de toxina Shiga coli(ETEC) .
De la sfârşitul lunii aprilie, au fost raportate 138 de cazuri de SHU. În timp ce SHU, cauzat de infecţii E coli, este, de obicei observat la copiii sub 5 ani, în acest focar marea majoritate a cazurilor sunt adulţi, mai mult de două treimi fiind femei. Două dintre cazurile cu SHU au murit. Investigaţiile preliminare indică faptul că agentul etiologic ar putea fi E.coli serogrup O104 (Stx2-pozitiv).
Sursa focarului este în curs de investigare, dar se pare că alimentele contaminate reprezintă sursa de infecţie. Cele mai multe cazuri sunt din nordul, sau au o istorie de călătorie în nordul Germaniei (Hamburg, în principal, de Nord Saxonia Inferioară, Mecklenburg-Pomerania de Vest). Suedia este în prezent singurul stat membru al UE care a raportat o creştere neobişnuită de ETEC şi cazuri SHU, şi legăturile probabile cu cazurile din Germania sunt investigate. Până în prezent, acest focar cu E.coli non-O157 ETEC este limitat la Germania, şi nu există nici o dovadă că există un risc de raspandire în afara ţării. Identificarea sursei de infecţie va determina în continuare evaluarea acestui risc.
Identificarea rapidă a cazurilor potenţiale legate de acest focar, în Germania sau în rândul persoanelor care au călătorit în Germania la începutul lunii mai, este esenţială pentru a preveni raspandirea unor boli grave. ETEC este un grup de tulpini Escherichia coli patogene (E. coli), capabile să producă toxine Shiga, cu potenţial de a provoca o boală gravă enterice şi sistemice la om.
Recomandăm ca persoanele care au călătorit în regiunea sus amintită şi au simptome de enetrocolită hemoragică la 2- 7 zile după întoarcere în ţară să se prezinte la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Sft Gheorghe pentru investigaţii şi tratament.
Pentru a preveni producerea unor evenimente similare, recomandăm măsuri de igienă: spălatul mâinilor înainte de masă şi spălatul riguros al fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate. Totodată recomandăm aprovizionarea cu legume şi fructe proaspete provenite din ţară.