Milioane de oameni le datorează viaţa unor persoane pe care nu le-au intâlnit nicioadată, donatorilor de sânge. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei pe glob nu are acces la sânge. In fiecare an se donează peste 80 de milioane de unităţi de sânge, dar doar 38% dintre acestea se colectează in ţările în curs de dezvoltare, precum Romănia, ţări în care trăieşte 82% din populaţia lumii. Mai mult, în multe ţări pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost infiinţată în urma succesului Zilei Mondiale a Sănătăţii din anul 2000, zi ce a fost dedicată campaniei „Sângele salvează vieţi”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naţionale de donare de sânge. 14 iunie oferâ o ocazie de a-i sărbători la nivel global pe cei care donează sânge în mod gratuit. 14 iunie are şi o altă semnificaţie – în această zi s-a născut Karl Landsteiner, câştigatorul premiului Nobel pentru descoperirea grupelor de sânge ABO.
Cu toate ca scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţti oameni să doneze, obiectivul zilei nu este de a atrage mulţi donatori în această zi. Obiectivul este de a-i sărbători pe cei care donează în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât faptul că au ajutat la salvarea unei vieţi.