În perioada 1-7 august în România este marcată Săptămâna mondială de promovare a alăptării în scopul informării familiilor cu copii mici şi femeilor gravide despre beneficiul alăptării. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă alăptarea copilului până la vârsta de doi ani, iar în primele şase luni de viaţă ale copilului el trebuie să fie alimentat exclusiv la sân.
Laptele matern asigură nutriţia cea mai bine adaptată necesităţilor nou-născuţilor şi copiilor mici şi reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural şi greutăţii scăzute în rândul copiilor de până la 2 ani. Laptele matern ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase în viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) profită de Săptămâna mondială a alăptării la sân, care este organizată între 1 şi 7 august în fiecare an, pentru a reafirma că alăptarea la sân este metoda ideală de hrănire a nou-născuţilor.
La nivel mondial, mai puţin de 40% dintre nou-născuţi sunt alăptaţi exclusiv la sân. Dacă mamele şi familiile ar fi încurajate să alăpteze la sân, numeroase vieţi ar putea fi salvate.
Promovarea alimentaţiei naturale impune eforturi susţinute pentru a întări "cultura alăptării" şi a o apăra de "cultura alimentaţiei cu biberonul".
Alimentaţia naturală (exclusivă) a noului născut cu lapte de mamă este ideală deoarece laptele de mamă are o compoziţie adaptată la nevoile de digestie şi asigură nevoile nutriţionale ale sugarului în primele 4 luni de viaţă.
Alăptarea ajută la dezvoltarea masticaţiei.
Efortul de a suge îi formează musculatura feţei, ajutând la dezvoltarea vorbirii.
Alăptarea întăreşte legătura afectivă între mamă şi sugar.
Broșură: laptele_matern.pdf