În perioada de noiembrie 2016 - aprilie 2017 se desfăşoară runda a V.-a al Programului de integrare a persoanelor cu dizabilități - “Acceptă mă!”

Direcția de Sănătate Publică din Județul Covasna împreună cu Asociația Philadelphia Pro Familia Support din Sf. Gheorghe, în parteneriat cu Fundația Creștină Diakónia, Casa Irisz din Sf. Gheorghe și Fundația Orban din Odorheiu Secuiesc  în perioada de noiembrie 2016 – aprilie 2017 desfăşoară, prin Serviciul Programe de Promovare a Sănătăţii, runda a V. - a al  programului de informare-educare-comunicare (IEC) a adolescenţilor cu Programul de Integrare a persoanelor cu dizabilități  - “Acceptă mă!” pentru clasa a VI. - a B din Colegiul Național Székely Mikó  din Sf. Gheorghe.

Scopul programului: să motiveze elevii în ceea ce priveşte acceptarea persoanelor cu diferite dizabilităţi şi încurajarea de a trăi alături de ei, să educe adolescenţii, precum şi mediul lor familial şi şcolar în privinţa persoanelor cu dizabilităţi. În prezent elevii frecventează diferite instituţii de invăţământ, din această cauză elevii fără dizabilitate nu au ocazia să se întâlnească cu alţi elevi cu dizabilităţi.

Specialiştii implicaţi în program vor transmite informaţii despre persoanele cu dizabilităţi, despre diferite boli şi tratarea lor, reabilitarea acestora şi în general despre viaţa persoanelor cu dizabilităţi, preocupările lor, care de fapt nu se deosebesc deloc faţă de cele ale persoanelor fără dizabilităţi.

Specialiștii invitați sunt: Kurta Ibolya – psihopedagog, Pál Réka pedagog, Kovács Izabella – asistent social, Lazăr Klaudia – asistent medical, precum Csíki Sándor – kinetoterapeut și Csíki Sándor Jenő – kinetoterapeut, instructor de înnot.

Acest program  pe lângă extinderea cunoștințelor teoretice dă o ocazie unică pentru elevi ca să le cunoască colegii lor cu dizabilităţi şi să-şi dea seama că nu se deosebesc deloc de ei. O să facă cunoștință cu grupa Manócska alcătuită din copii cu diferite dizabilități din cadrul Asociației Philadelphia Pro Familia Support din Sf. Gheorghe și cu Tinerii cu Dizabilități din Casa Irisz din cadrul Fundației Creștine Diakónia Sf. Gheorghe.

Programul se va încheia pe data de 21 martie 2017 cu un Simpozion depsre Sindromul Down și cu un program muzical al Grupei Manócska din cadrul Asociației Philadelphia Pro Familia Support din Sf. Gheorghe împreună cu clasa aleasă din Colegiul Național Székely Mikó  din Sf. Gheorghe cu ocazia Zilei Internaționale a Sindromului Down.

image

Lazăr Klaudia
Promovarea Sănătății
DSP Covasna