Ziua Mondială a Diabetului - 14 noiembrie 2015

Diabetul zaharat, o boală extrem de periculoasă prin complicaţiile pe care le dă, are o răspândire mondială semnificativă şi nu ţine cont de vârstă. În România, incidenţa acestei boli a devenit alarmantă.

Incidenţa mare a diabetului face din această afecţiune o problemă de maximă importanţă socială. Pentru că omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determină limitări sociale şi profesionale. Pentru limitarea aspectelor sociale induse de diabetul zaharat, este nevoie de o implicare fermă a statului, a lumii medicale, a societăţii civile în controlul acestui fenomen.

Dacă diabetul zaharat de tip II ar fi o boală infecţioasă, care poate fi transmisă de la o persoană la alta, atunci oficialităţile ar spune că ne aflăm în mijlocul unei epidemii.

Această boală dificilă, în trecut denumită diabet, cu debut la vârsta adultă, apare la un număr din ce în ce mai mare de adulţi. Alarmant este faptul că ea începe să apară şi la adolescenţi sau copii.

Diabetul este cauza principală a afecţiunilor oculare şi a insuficienţei renale în populaţia adultă. Boala cauzează neuropatii care, asociate tulburărilor circulatorii prezente în diabet, pot duce la pierderea degetelor de la piciore sau chiar a picioarelor. Diabetul creşte în mod semnificativ riscul de boala cardiacă.

Vestea bună este că diabetul zaharat de tip II poate fi prevenit. 9 cazuri din 10 pot fi prevenite prin câţiva paşi simpli:

  • menţinerea greutăţii sub control,
  • exerciţii fizice,
  • dieta sănătoasă
  • renunţarea la fumat.

Deşi moştenirea genetică poate influenţa dezvoltarea diabetului zaharat de tip II, aceasta este doar pe locul al II-lea în ceea ce priveşte cauzalitatea bolii, principali fiind factorii externi şi modul de viaţă. Studiile sugerează faptul că 90% dintre cazurile de diabet la femei pot fi favorizate de 5 astfel de factori: greutate excesivă, sedentarism, dieta nesănătoasă, fumat şi abstinenţa de la alcool.

Controlul greutăţii

Creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip II, riscul apariţiei fiind de 20-40 de ori mai mare la obezi faţă de normoponderali. Scăderea în greutate cu 7-10% din greutatea iniţială reduce la jumătate riscul de a face diabet.

Mişcarea

Sedentarismul este un factor care favorizează apariţia diabetuli zaharat. Fiecare două ore pe care le petreceţi în faţa televizorului în loc să faceţi o activitate mai antrenantă creşte şansa de dezvoltare a diabetului cu 14%. Folosirea muşchilor în diferite activităţi îmbunătăţeşte capacitatea lor de a utiliza insulina şi de a absorbi glucoza. Acest lucru face ca celulele producătoare de insulină să lucreze mai uşor. Pentru acest efect nu sunt necesare exerciţii fizice prelungite şi obositoare. Studiile demonstrează că plimbările de o jumătate de oră pe zi scad riscul apariţiei diabetului de tip II cu 30%. Aceste exerciţii au efect benefic şi asupra aparatului cardiovascular.

Modificări ale dietei

Două modificări ale dietei pot avea un mare impact asupra riscului de apariţie a bolii.

1. Carbohidraţii: alegeţi alimente preparate din cereale integrale mai degrabă decât carbohidraţi înalt procesaţi. Pâinea albă, orezul alb, cartofii pireu, gogoşile şi multe cereale îndulcite pentru micul dejun au un index caloric crescut. Acest lucru înseamnă că ele determină valori crescute în mod constant ale glicemiei şi ale insulinemiei. Carbohidraţii care nu sunt atât de uşor digeraţi cauzează creşterea mai lentă a glicemiei şi insulinemiei. Rezultatul este reducerea stresului celulelor pancreatice de a produce insulina şi astfel prevenirea apariţiei diabetului zaharat de tip II. Aceste alimente au un index caloric scăzut. Exemple: grâu integral, orez brun, alte cereale integrale, seminţe, nuci şi cereale integrale pentru micul dejun.

2. Grăsimile: alegeţi grăsimi “bune” în loc de grăsimi “rele”. Tipurile de grăsimi din alimente pot afecta dezvoltarea diabetului. Grăsimile bune, cum ar fi cele polinesaturate găsite în ton, somon, uleiuri vegetale lichide, nuci, pot preveni apariţia diabetului zaharat de tip II. Grăsimile trans fac exact opusul. Aceste grăsimi rele se găsesc în numeroase margarine, alimente din fast food-uri şi în cele pe care este precizat: ulei vegetal parţial hidrogenat.

Dacă aveţi deja diabet, consumând carne de peşte puteţi preveni atacul cardiac şi decesul de cauză cardiacă.

Fumatul

Dacă fumaţi, încercaţi să renunţaţi la acest viciu. Adăugaţi şi diabetul zaharat de tip II la lunga listă de afecţiuni cauzate de fumat. Fumătorii au un risc cu 50% până la 90% mai mare de a dezvolta diabet zaharat decât nefumătorii.

Alcoolul

Alcoolul poate avea efect benefic. Numeroase studii au demonstrat că consumul moderat de alcool scade riscul de afectare cardiacă. Acest lucru este adevărat şi pentru diabetul zaharat de tip II.

E posibil sa fiţi diabetic dacă aveţi următoarele simptome:

  • Urinări frecvente
  • Aveţi senzaţie acută de foame
  • Aveţi vedere înceţoşată
  • Prezentaţi tulburări sexuale
  • Aveţi senzaţie de amorţire a picioarelor

Cînd creşte nivelul zahărului în sânge apar complicaţii pe termen lung de tipul:

  • afecţiuni ale sistemului nervos afecţiuni ale rinichilor afecţiuni ale ochilor afecţiuni cardiovasculare infecţii

Care sunt cauzele nivelului crescut de zahăr în sânge în cazul diabetului:

  • factorii de stress starea de boală administrarea naedecvată a medicamentelor împotriva diabetului neglijarea sfatului medicului

Cum poate o persoană bolnavă de diabet să micşoreze riscurile complicaţiilor:

Poate fi diminuat prin controlarea adecvată a nivelului zahărului în sânge şi menţinerea unui mod sănătos de viaţă. Un diabetic ar trebui să urmeze 4 reguli pentru a duce o viaţă sănătoasă şi normală: regim corespunzător exerciţii fizice monitorizarea nivelului de zahăr în sânge medicaţia adecvată la necesitate

Sfaturi pentru diabetici:

  1. Să aveţi întotdeauna asupra dumneavoastră un act de identitate care să specifice faptul că sunteţi diabetic
  2. Să aveţi întotdeauna cu dumneavoastră zahăr sau ciocolată
  3. Să luaţi medicamentele prescrise în mod regulat şi să evitaţi automedicaţia
  4. Tăiaţi-vă în mod regulat unghiile de la mâini şi picioare
  5. Nu neglijaţi rănile sau tăieturile mici care se vindecă greu
  6. Urmaţi sfatul medicului pentru că acesta este singura persoană, în afară de dumneavoastră, care poate înţelege necesitatea controlului nivelului de zahăr în sânge
  7. Rămâneţi activi, nu permiteţi bolii să vă controleze, ci învăţaţi cum să o controlaţi dumneavoastră.

Nu uitaţi maxima: este mai bine să previi decît să tratezi.

Mai multe informaţii:
Direcţia de Sănătate Publică Covasna
Biroul Promovarea Sănătăţii
520023 Sf. Gheorghe str. Gödri Ferenc nr.12
Tel . 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro